Aivot
47
page-template-default,page,page-id-47,bridge-core-2.9.8,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.4,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-28.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-9

Aivot

Ihmisaivot tekevät päätöksen jo ennen kuin me tiedostamme päätöksen syntyneen. Me luulemme päätöksen syntyneen silloin kun me sen tiedostamme, mutta itse asiassa aivot ovat tehneet jo päätöksen 350 millisekuntia aikaisemmin. Pintatajunatamme kuitenkin voi kumota aivojen tekemän päätöksen tässä tiedostamisvaiheessa, jos aivojen väsäämä päätös ei miellytä pintatajuntaa. Pintatajunta ei voi itse tehdä uutta päätöstä, vaan se joutuu tällaisessa tapauksessa odottamaan syvemmältä tulevaa päätöstä. Ihminen on ikään kuin kaksipäinen olento.

Aivoaallot.
Jos ihmisen korviin soitetaan tietynlaisia matalia äänisignaaleja, niin matalia etteivät korvat niitä kuule, mutta aivot rekisteröivät äänen, saadaan aivopuoliskot toimimaan yhteistyössä. Tämä johtaa sitten unien ja ruumista poistumisen muistamiseen, koska aivoaaltotoiminta muuttuu kontrolloidummaksi ja voimakkaammaksi. Lisäksi ihmisen tietoisuus voidaan lähettää matkalle menneisyyteen tai tulevaisuuteen samalla kun fyysinen ruumis vaivutetaan unenomaiseen tilaan. Eräässä kokeessa puhekykynsä menettänyt autistinen lapsi saatiin puhumaan lyhyitä lauseita, kun hänen aivoaaltotoiminta synkronisoitiin. Eräässä toisessa kokeessa koululaiset saatiin tätä menetelmää käyttäen oppimaan kolmessa viikossa sellaisen määrän uusia asioita, joiden oppimiseen normaalisti menee koko lukukausi. Kaikilla koehenkilöillä muuttui suhtautuminen elämään ja kuolemaan aikaisempaa kypsemmäksi

Mitä aivoissa tapahtuu elinvuosien aikana?
Ikääntyminen saa aivoissa, kuten muissakin elimissä, aikaan monia biologisia muutoksia. Muutokset näkyvät kuitenkin ensisijaisesti aivojen toiminnoissa.

Aivojen käyttämisen hyödyt
Aivojen aktiivinen käyttäminen parantaa aivojen toimintakykyä ja yleistä elämän hallintaa. Nykyelämä vaatii ihmiseltä yhä enemmän ominaisuuksia, jotka liittyvät kognitiivisiin, eli tietoa vastaanottaviin, käsitteleviin ja tallentaviin toimintoihin. Kun osaa käsitellä uutta tietoa kriittisesti ja tietää turhan tiedon torjuntastrategiat, pärjää paremmin.

Uuden oppiminen
Terveen ihmisen kyky oppia uutta ei merkittävästi vähene elinaikana ja mitä enemmän aivojaan käyttää sitä paremmat ovat edellytykset uuden oppimiselle. Terveissä ikääntyvissä aivoissa hermoverkon rappeutumisen ja yhteyksien uudelleen muodostumisen välinen tasapaino säilyy varsin pitkään.

Ikääntymisen edut
Ikääntyneen ihmisen aivot ovatkin monessa suhteessa paremmat kuin nuoren. Aivoihin on elämän aikana kertynyt runsaasti pysyviä muistijälkiä, joita kaikkia voi iän karttuessa hyödyntää. Tämä on “kokemuksen” neurobiologinen vastine. Ikääntyneet aivot pystyvät nuoria aivoja paremmin myös hahmottamaan monimutkaisia asiakokonaisuuksia ja tämä kyky on valttia monessa tehtävässä.