Sivistyminen
15666
page-template-default,page,page-id-15666,bridge-core-2.9.8,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.4,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-28.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-9

Sivistyminen

Kaikki uusi ja innovatiivinen perustuu sivistymiseen. Sivistyminen on minuuden ja maailman välissä tapahtuva prosessi, jossa avarretaan käsityksiä itsestä osana muuta todellisuutta. Tällainen sivistyminen edellyttää jatkuvaa ajattelussa olevien ristiriitaisuuksien tunnistamista sekä pelkistettyjen ja lukkoonlyötyjen määritelmien väistämistä.

Sivistyminen ilmenee siten, että uskaltaudutaan ottamaan puheeksi se, mitä yhteiskunnassa ei vielä ole, mutta joka halutaan tehdä todeksi. Sivistyneet pyrkimykset ovat moninäkökulmaisia, ennakkoluulottomia ja hyvään sitoutuvia. Sivistymiselle on tyypillistä jatkuva keskeneräisyys, sillä valmiiksi tuleminen tarkoittaa sivistymisprosessin pysähtymistä.

Arto O Salonen